SCHIPHOL - De Duits grenspolitie heeft vrijdagochtend om 06.55 twee passagiers van een KLM-toestel aangehouden op het vliegveld van Keulen. Dat heeft een woordvoerster van de KLM vrijdag gezegd.

De Duitse politie heeft geen vermoeden dat de twee verdachten het toestel wilden kapen. Een zegsman zegt dat er sprake was van 'een gewone arrestatie'.

De mannen waren al aan boord van het Fokker 50-toestel, dat met 48 passagiers aan boord klaar stond om naar Schiphol te vertrekken. Na de arrestatie moesten alle passagiers het vliegtuig tijdelijk verlaten.

Controle

Na controle van de cabine, mochten de reizigers terug. Het KLM-toestel met als vluchtnummer KL 1804 kon daarna met een vertraging van ruim een uur alsnog naar Amsterdam vertrekken. Het kwam om 09.17 op Schiphol aan.

Volgens de woordvoerster konden alle passagiers na aankomst gewoon hun weg vervolgen.

Somaliërs

De twee mannen werden al maanden in de gaten gehouden. Volgens de Duitse nieuwssite Bild gaat om een Somaliër van 23 jaar en een 24-jarige Duitser van Somalische afkomst. Er zou nog gezocht worden naar een derde verdachte.

In de woning van de mannen heeft de politie een afscheidsbrief gevonden. De twee opgepakte mannen zouden in de heilige oorlog willen sterven. Ze zouden op doorreis zijn naar Entebbe in Uganda.

Rustige vlucht

Tegenover de NOS liet een KLM-woordvoerder weten dat er aan boord niets is gebeurd. "Het leek aanvankelijk een rustige vlucht te gaan worden, totdat de commando's aan boord kwamen."

Het lijkt er niet op dat de terrorismeverdachten een dreiging voor Nederland vormden. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra, ziet dan ook geen aanleiding om landelijke veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.

Hirsch Ballin

"Er was geen dreiging tegen Nederland, de KLM of de vlucht.'' Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie verklaard na afloop van de ministerraad.

De bewindsman zei dat de twee verdachten via Schiphol wilden doorreizen naar Afrika. "Maar aan die reis hebben ze niet kunnen beginnen.''

Het incident geeft volgens Hirsch Ballin aan dat het internationaal terrorisme actief is en blijft.

"Het is niet over, zoals sommigen wellicht leken te denken'', zei hij. De minister vindt het daarom terecht om het algemene dreigingsniveau in Nederland op 'substantieel' te houden.

Passagiers

Volgens de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is het goed dat de passagiers even van boord zijn geweest, zodat de bemanning onderling kon praten.

Volgens de VNV is het van belang dat de bemanning even met elkaar praat over "hoe we ons voelen en kunnen we professioneel ons werk doen". Het zou niet goed zijn als emoties het werk in de weg zitten.

Commando's bestormen KLM-toestel