AMSTERDAM - De politie heeft het door het rookverbod drukker gekregen. Dat zegt Jeroen Steenmeijer, woordvoerder van de Politie Regio Midden en West-Brabant, tegenover BNR Nieuwsradio.

Volgens Steenmeijer zijn er in zijn regio diverse effecten merkbaar van het rookverbod. Zo is er meer sprake van geluidsoverlast. Ook leidt het rookverbod bij horecagelegenheden tot gedrang bij de deur en discussies op straat.

Ondanks de toegenomen drukte op straat heeft de politie nog geen extra mensen hoeven inzetten, aldus Steenmeijer.

Klachten

Bij de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) zijn sinds het rookverbod in de horeca ruim 1800 klachten binnengekomen. Een VWA-woordvoerder bevestige vrijdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad.

Volgens hem is het aantal klachten over het negeren van het verbod de laatste tijd toegenomen. "Het onderwerp spreekt veel mensen blijkbaar aan.''

Toestaan

Veel klachten gaan over café- en restauranteigenaren die roken in hun zaak toestaan. Klagers kunnen bij de VWA met hun opmerkingen terecht via een klachtenlijn. Controleurs gaan op pad na een klacht.

Woensdag zei minister Ab Klink van Volksgezondheid dat horecagelegenheden die het rookverbod overtreden vanaf 1 oktober meteen een boete krijgen. Nu wordt bij elke overtreding eerst een waarschuwing gegeven.