NEW YORK - Premier Jan Peter Balkenende heeft in zijn toespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York de wereldleiders opgeroepen vast te houden aan de millenniumdoelen en zich niet te laten afleiden door de huidige financiële crisis. Het was de derde keer dat de premier in de grote vergaderzaal sprak.

Eerder deed hij dat in 2003 en 2007. De andere jaren was hij verhinderd in verband met Prinsjesdag. Balkenende hield zijn rede in de nacht van donderdag op vrijdag, Nederlandse tijd.

De premier sprak als laatste van de dag in een matig gevulde zaal, na de regeringsleiders van Noorwegen en Saint Kitts and Nevis.

De premier hamerde erop dat er nog veel te doen is om voor 2015 de armoede flink terug te dringen, zoals de VN in 2000 zelf heeft vastgelegd in acht doelen. "In sommige landen is de situatie zelfs verslechterd, ook op het gebied van gezondheid. Nog steeds sterft elke drie seconden een kind en elke minuut een moeder."

Maar de premier zei ook dat er de afgelopen tien jaar in Azië en in een aantal Afrikaanse landen veel vooruitgang is geboekt.

Vier vrijheden

Balkenende benadrukte verder het belang van de vier vrijheden die bijna zestig jaar geleden de opmaat vormden voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: dat mensen hun mening vrij mogen uiten, hun geloof mogen beleven en vrij moeten zijn vrees en gebrek. "Als wij vandaag om ons heen kijken, zien wij dat de mondiale werkelijkheid nog ver verwijderd is van ons ideaal."

Volgens de premier kunnen de millenniumdoelen alleen worden bereikt als er wordt samengewerkt: door de internationale gemeenschap, maar ook met bedrijven en bijvoorbeeld non-gouvernementele organisaties.

Wet

Verder benadrukte hij dat in onze vrije wereld niemand boven en niemand onder de wet staat. Daarom is het volgens hem van groot belang dat alle lidstaten van de VN het Internationaal Strafhof in Den Haag "onomwonden en onvoorwaardelijk dragen." In een veilige wereld is "right stronger than might", aldus Balkenende.

De premier riep woensdag in een toespraak voor de Foreign Policy Assiociation de Verenigde Staten al op zich ook aan te sluiten bij het Internationaal Strafhof.