WASHINGTON - Het topoverleg over het reddingsplan voor de Amerikaanse economie is donderdag zonder resultaat gebleven.

De Democraten en de Republikeinen konden het niet eens worden met de regering van de Verenigde Staten over maatregelen tegen de kredietcrisis. Vrijdag gaat het overleg verder.

De Democraten en de Republikeinen hadden voorafgaand aan de bijeenkomst aangedrongen op veranderingen aan het plan, dat in de komende twee jaar tot 700 miljard dollar zou kunnen kosten.

Meer toezicht

Zo wilden de presidentskandidaten John McCain en Barack Obama dat er meer toezicht op de uitvoering ervan zou komen. Ook zou er een bovengrens moeten worden gesteld aan de compensatie die leidinggevenden van omgevallen bedrijven zouden krijgen.

Wat er donderdag achter de schermen is gebeurd bij het overleg is niet duidelijk. Overdag was er nog goede hoop dat een definitief akkoord op handen was, maar in de loop van de avond werden de eerste haarscheuren zichtbaar.

Democraten en Republikeinen lieten weten dat er weliswaar vooruitgang was geboekt, maar dat er desondanks nog veel werk te doen zou zijn.

Gebeten hond

Voor de Democratische partij was de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap, John McCain, de gebeten hond. Hij zou een overeenkomst hebben tegengewerkt en alleen aan zijn eigen verkiezingscampagne hebben gedacht.

De Democratische senator Christopher Dodd wreef het zout dieper in de wond, door te wijzen op de dalende peilingen van McCain: "Dit zag eruit als een reddingsplan voor John McCain."