AMSTERDAM - Westerse landen maken zich schuldig aan genocide in Irak. Die beschuldiging heeft de Zimbabwaanse president Robert Mugabe donderdag geuit in zijn toespraak aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Mugabe ging tekeer tegen voorstellen die westerse landen eerder dit jaar indienden bij de VN en die zwaardere sancties tegen zijn regime beoogden. Hij prees Rusland en China, die die plannen dwarsboomden.

"Trouwens, degenen die ons valselijk beschuldigen (...) zijn zelf plegers van volkerenmoord, daden van agressie en massavernietiging", zei Mugabe. "De massa's onschuldige mannen, vrouwen en kinderen die bij duizenden sterven in Irak verdienen genoegdoening en wraak. Wie geeft gehoor aan hun noodkreet?"

Mbeki

Mugabe had het in zijn toespraak niet over de Zimbabwaanse presidentsverkiezingen van afgelopen maart, maar bedankte de Zuid-Afrikaanse oudpresident Thabo Mbeki en het zuidelijk Afrikaans samenwerkingsverband SADC voor hun bemiddeling tussen Mugabes partij en de oppositie van Morgan Tsvangirai.

Volgens het akkoord dat begin deze maand door die bemiddeling tot stand kwam moet Mugabe een gedeelte van zijn macht aan premier Tsvangirai afstaan, maar blijft hij president. De afgelopen dertig jaar heerste Mugabe met vrijwel onaantastbare macht over Zimbabwe.