KABUL - Amerikaanse en Pakistaanse troepen hebben donderdag op elkaar geschoten langs de grens tussen Afghanistan en Pakistan. Dat heeft een Amerikaanse militaire woordvoerder laten weten. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

Amerikaanse grondtroepen openden het vuur toen ze zagen dat twee legerhelikopters boven Afghaans grondgebied werden beschoten door Pakistaanse militairen. De Pakistaanse militairen schoten vervolgens ook richting de Amerikaanse grondtroepen, aldus de zegsman. Het incident zou 5 minuten hebben geduurd.

Pakistan kwam eerder op de dag met een andere versie. De autoriteiten lieten weten dat er twee helikopters in het Pakistaanse luchtruim waren en dat er waarschuwingsschoten zijn gelost. Vanuit de helikopters werd teruggeschoten, aldus Pakistan.

Pakistaanse regering

De VS beschuldigen de Pakistaanse regering ervan onvoldoende op te treden tegen aanhangers van de Taliban en al-Qaeda in het grensgebied. Deze maand zijn er vanuit Afghanistan meerdere grensoverschrijdende acties geweest.

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari zei donderdag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York dat Pakistan niet toestaat dat zijn souvereiniteit wordt geschonden door bondgenoten als de VS.

'Ongelukkig misverstand'

De ISAF-missie van de NAVO in Afghanistan meldde eerder dat de helikopters werden ingezet voor een routineklus in Afghanistan. De toestellen werden volgens ISAF beschoten aan de grens met Pakistan in de buurt van het district Tanai in de West-Pakistaanse provincie Khost, waar voornamelijk Amerikaanse eenheden gelegerd zijn.

Het Pentagon verklaarde eerder dat het om een ongelukkig misverstand ging.