ZAANDAM - De man van wie zo goed als zeker is komen vast te staan dat hij de dader van de beruchte Zaanse paskamermoord is, K.E., heeft indertijd de politie zijn hulp aangeboden om de zaak op te op lossen.

Tijdens het proces in hoger beroep tegen de toenmalige verdachte Rob van Zaane vroeg hij rechercheurs naar het huis van bewaring te komen waar hij destijds wegens diefstal vastzat.

E., die in 1992 overleed, beweerde de sleutel tot het raadsel in handen te hebben, zo blijkt uit het dikke strafdossier dat justitie destijds heeft opgebouwd. Hij verlangde echter wel tegenprestaties voor zijn onthullingen.

Beloning

Zo wilde hij de uitgeloofde beloning in ontvangst nemen en justitie moest hem een schuiladres bezorgen. De autoriteiten wilden niet op deze eisen ingaan.

Junk

E. sprak een aantal malen met rechercheurs. Hij zei dat "een Turkse junk" - een omschrijving die ook op hem zelf zou kunnen slaan - opdracht had gekregen Sandra van Raalten uit de weg te ruimen omdat zij figuren in de onderwereld met chantage zou hebben bedreigd.

Tevens zei hij op de dag van de moord zelf in Zaandam te zijn geweest. In eerdere contacten met de politie had hij dit altijd ontkend. Slachtoffer Van Raalten was volgens E. een duivelin.

Nadat E. op 30 september 1987 weer op vrije voeten was gekomen, bood hij de politie opnieuw zijn diensten als getuige aan. Hij meldde zich op het politiebureau in Zaandam, maar de betrokken rechercheurs zeiden dat hij de volgende dag maar moest terugkomen.

E. ging echter naar de fietsenhandel van Rob van Zaane, waar hij diens familie vertelde dat hij had gezien wie de moord had gepleegd.

"Hij is onder ons. Ze willen me niet laten praten", aldus E. destijds. De aanwezige familieleden namen direct contact op met het kantoor van advocaat Doedens, de raadsman van Rob van Zaane. Ze arrangeerden een ontmoeting voor de volgende dag, maar E. kwam niet opdagen. Ook bij de politie liet hij zich niet meer zien.

Opmerkelijk

Het dossier bevat ook een opmerkelijke verklaring van twee gevangenenbewaarders. Die zeggen dat E. tijdens zijn detentie ook heeft gezegd dat Van Zaane onschuldig is. In de cel van E. hebben zij een tijdschrift gezien met een artikel over de paskamermoordzaak.

De initialen van Van Zaane zijn daarin doorgehaald en vanaf die doorhalingen zijn pijlen getrokken naar de met de hand bijgeschreven naam K.E. Op de cover van het blad had E. geschreven: "K.E., paskamermoord Zaandam. Ik ben boos. Boos ben ik."

Opsporing

Niet veel later ontkende E. bij de rechter-commissaris elke betrokkenheid en zei hij verder niets over de zaak te weten. Raadsman Doedens heeft herhaaldelijk bij justitie aangedrongen op een serieus opsporingsonderzoek naar E. Ook eiste hij dit in een kort geding. Aan de verlangens van de raadsman werd echter geen gehoor gegeven. E. verdween na zijn optreden bij de rechter-commissaris geheel uit beeld.

Paskamer

Sandra Van Raalten werd 30 november 1984 op gruwelijke wijze vermoord in een paskamer van kledingboetiek Manouk in het centrum van Zaandam. Fietsenhandelaar Rob van Zaane werd voor de moord aanvankelijk veroordeeld tot 12 jaar cel, in hoger beroep werd hij vrijgesproken. Nieuw DNA-onderzoek leidde onlangs tot de identificatie van K.E. als de dader. De betrokkenheid van een tweede man, waar de politie ook al eerder haar vizier op richtte, wordt nog onderzocht.

/NIEUWSOude paskamermoord nu mogelijk opgelost