MOSKOU - Rusland en Venezuela overwegen een samenwerking op nucleair gebied. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin donderdagavond gezegd na gesprekken met de Venezolaanse president Hugo Chávez.

"We zijn klaar om te kijken naar de mogelijkheid om samen te werken op het gebied van kernenergie'', aldus Poetin. Vrijdag praat Chávez met de Russische president Dmitri Medvedev over een intensievere militaire samenwerking.

Het Kremlin maakte donderdag bekend dat het Venezuela 682 miljoen euro krediet heeft verstrekt om Russische wapens te kopen.

Volgens Russische media heeft Venezuela maanden bij Rusland aan de deur geklopt voor het krediet. Chávez komt donderdagavond in Rusland aan om te praten over een uitbreiding van de militaire samenwerking tussen beide landen.

Verenigde Staten

Moskou en Caracas vinden volgens het Kremlin steeds meer toenadering tot elkaar. De twee landen hebben elkaar gevonden in hun afwijzing van het buitenlands beleid van de Verenigde Staten.

Sinds 2005 heeft Venezuela twaalf wapencontracten ter waarde van 3 miljard euro getekend met Rusland, aldus het Kremlin. Volgens de Russische krant Kommersant heeft Venezuela al gevechtsvliegtuigen, tanks en geweren gekocht. Venezuela zou nog luchtafweergeschut, gepantserde voertuigen en gevechtsvliegtuigen willen aanschaffen.

De twee landen houden in november samen een militaire oefening in het Carïbisch gebied.