AMSTERDAM - Momenteel lopen in de regio Amsterdam maar liefst bijna 1700 veroordeelden rond die eigenlijk in de gevangenis thuishoren. Het gaat om personen die van de rechter een straf opgelegd hebben gekregen, maar die onvindbaar zijn voor de autoriteiten.

De politie wil deze mensen via een speciaal opgezette website opsporen. Korpschef Bernard Welten noemde dit aantal donderdagavond op de lokale televisiezender AT5 "enorm''. In totaal moeten deze veroordeelden 650 manjaren uitzitten, aldus de hoofdcommissaris. "850 personen moeten meer dan negentig dagen de gevangenis in.''

De gezochte personen zijn bij verstek veroordeeld, zonder dat ze bij de zitting aanwezig waren, en bleken vervolgens spoorloos. "Op het moment dat ze zijn veroordeeld, zijn ze bijvoorbeeld van verblijfplaats gewisseld'', aldus Welten.

Met behulp van de internetpagina, onder regie van het Openbaar Ministerie (OM), wil de politie hen alsnog zien te vinden. De website, waarop de veroordeelden met foto en naam te zien zijn, gaat binnen enkele weken de lucht in.