DEN HAAG - Trots op Nederland van Rita Verdonk is in de tweewekelijkse politieke barometer van Synovate Interview/NSS fors gedaald. Als er nu Tweede Kamerverkiezingen waren, zou Trots op Nederland negen zetels halen. Twee weken geleden waren dat er nog zeventien.

Verdonk kwam de laatste weken diverse malen negatief in de publiciteit, onder meer door aanvallen van haar voormalige adviseur Ed Sinke.

Ook de PvdA lijdt verlies in de donderdag gepubliceerde politieke barometer. De partij zou nu twintig Kamerzetels halen, tegen 24 twee weken terug. Bij de laatste verkiezingen haalde de PvdA nog 33 zetels.

Wilders

De grote winnaar in de nieuwe politieke barometer is de PVV. De partij van Geert Wilders, die zich vorige week bij de algemene politieke beschouwingen flink profileerde, komt uit op veertien Kamerzetels, een verdubbeling vergeleken bij twee weken terug. Bij de laatste verkiezingen was de PVV goed voor negen zetels.

CDA

Het CDA stijgt in de barometer van 37 naar 38 zetels. Bij de laatste verkiezingen haalde deze partij er 41.

Positieve resultaten zijn er ook voor GroenLinks met elf zetels (vier meer dan bij de vorige verkiezingen), D66 met acht zetels (plus vijf), de ChristenUnie met acht zetels (plus 2) en de Partij voor de Dieren met drie zetels (plus 1). De SGP zou zijn huidige twee zetels houden.