DEN HAAG - De nadrukkelijker rol voor nabestaanden bij de beslissing over orgaandonatie, leidt tot een daling van het aantal gedoneerde organen. Daarvoor waarschuwden een aantal organisaties donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil aan het donorformulier de mogelijkheid toevoegen dat mensen toestemming geven voor orgaandonatie, mits ook de nabestaanden zich daarin kunnen vinden.

Dat zou meer mensen over de streep kunnen trekken hun keuze te laten vastleggen.

Daling

Maar de Nederlandse Transplantatie Stichting, artsenvereniging KNMG en gezondheidsinstituut NIGZ vrezen dat dit leidt tot een daling van het aantal donororganen.

Klink wil niet overgaan tot een systeem waarbij iedereen die geen bezwaar maakt automatisch donor is. Mensen die na hun dood organen willen afstaan, moeten daar toestemming voor blijven geven.

Patiëntenorganisaties en andere partijen vinden dit te vrijblijvend om het aantal donoren te verhogen.

Vrijblijvendheid

Volgens Bert Elbertse van NIGZ vergroot de optie waarbij de nabestaanden een grotere rol krijgen het risico "de vrijblijvendheid te formaliseren". Directeur Bernadette Haase van de Nationale Transplantatie Stichting noemde deze optie geen goed idee.

Het zou een extra rem op donaties kunnen zetten. Vorige week liet deze stichting nog weten dat in de eerste acht maanden van dit jaar het aantal donoren met ruim 20 procent is gedaald, vergeleken met vorig jaar.