LELYSTAD - De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord krijgen twee noodoperatiekamers. Over minstens drie weken moeten die operationeel zijn, zei een woordvoerster van het hospitaal donderdag.

De ok's zijn inmiddels getransporteerd naar Lelystad. Vorige week sloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg de operatiekamers in de IJsselmeerziekenhuizen, omdat ze niet steriel genoeg zouden zijn.

Voorzitter Gersji Rodrigues Pereira van de raad van bestuur werd vervolgens op non-actief gesteld en vervangen door interim-bestuurder Norbert Hoefsmit.

Verantwoordelijkheid

Volgens Hoefsmit neemt het ziekenhuisbestuur met de tijdelijke operatiekamers zijn verantwoordelijkheid naar de patiënten in de regio. De ok-units worden ingezet voor alle acute ingrepen en verloskunde.

Ze stonden bij het ziekenhuis in Veghel en zijn gebouwd door een Duitse systeembouwspecialist. De volwaardige operatiekamers worden geïnstalleerd achter de Lelystadse locatie van de IJsselmeerziekenhuizen. Voordat ze kunnen worden gebruikt, moeten er vergunningen komen en bouwkundige aanpassingen worden gedaan. Ook de inspectie moet nog groen licht geven voor deze oplossing.