ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen eiste donderdag voor de rechtbank 240 uur werkstraf en een geldboete van 50.000 euro voor de verantwoordelijken van het 'vlotdrama' op de Berkel.

Bij het incident op 30 september vorig jaar kwamen twee vrouwen om het leven.

De 40-jarige mededirecteur M.P. en zijn bedrijf Sportwijzer (vertegenwoordigd door de andere directeur) uit Eibergen werd dood door schuld ten laste gelegd.

"P. en het bedrijf waren wat mij betreft de enigen die iets hadden kunnen doen om het ongeluk te voorkomen", aldus officier van justitie C. de Groen.

Bedrijfsuitje

De twee doden maakten deel uit van een groep van achttien vrouwen die op de bewuste dag een bedrijfsuitje hadden. De medewerksters van het Kruidvat-filiaal in Winterswijk deden mee aan een vlottocht georganiseerd door de firma Sportwijzer in Eibergen. Een medewerker van het bedrijf begeleidde de tocht, maar zat niet op het vlot.

De groep voer over een traject van vier kilometer met onderweg twee opdrachten. Het ging echter mis toen het vlot van de stuw bij de Kuipersbrug stortte. Elf vrouwen belandden in het water, twee van hen overleefden het niet.

Gevaarlijk

De stuw staat bekend als gevaarlijk. Borden geven aan dat doorvaart van kano's en vlotten verboden is, maar de borden zijn slecht zichtbaar door begroeiing. Bij onderzoek bleken ze bovendien tientallen meters te dicht op de stuw te staan.

Voor de advocaten, Hans en Willem Anker, een heet hangijzer. "De instanties recreatieschap en waterschap zijn verantwoordelijk." En over het rood-witte verbodsbord dat bij de brug hangt: "Zo'n bord geldt voor iedereen, dus ook voor de duizenden die recreëren zonder dat Sportwijzer erbij is."

"De dames herkenden het bord, maar deden er niets mee.''

Willekeur

De raadsmannen vroegen de rechters om niet-ontvankelijkheid van het OM ook vanwege willekeur van de vervolging (alleen P. en Sportwijzer moesten voor de rechter verschijnen).

Het OM wil echter iets duidelijk maken aan de maatschappij vanuit een oogpunt van preventie. "Outdoorbedrijven moeten zich realiseren dat het om mensen gaat, veelal onervaren, voor wie zij verantwoordelijkheid moeten nemen."

Uitspraak 9 oktober.