DEN HAAG - Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) heeft opnieuw een debat over haar functioneren overleefd. Een motie van VVD en PVV om het dossier van de ov-chipkaart door te schuiven naar minister Camiel Eurlings strandde.

Maar de motie werd in de Kamer beschouwd als een verkapte motie van wantrouwen. Indiener Paul de Krom (VVD) wond er geen doekjes om dat het daarop neerkwam.

Onder andere regeringspartij PvdA drong daarom aan op een stemming, direct na het debat. In april diende de oppositie een echte motie van wantrouwen tegen Huizinga in. Ook die haalde geen Kamermeerderheid.

Kritisch

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn in het debat erg kritisch geweest over de gang van zaken rond de ov-chipkaart. SP en GroenLinks willen dat staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) meer dan nu de touwtjes in handen krijgt bij de invoering van de kaart.

Regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie alsmede D66 zijn het daar niet mee eens, bleek donderdag in een debat over het slepende dossier van de ov-chipkaart. De Kamer ontbood Huizinga na de stap van organisaties als ANWB en Rover om het vertrouwen in de kaart op te zeggen.

Verantwoordelijkheid

SP'er Emile Roemer zei dat hij het gehad heeft. "Ik ga niet verder doormodderen." Hij wil dat de staatssecretaris, die eerder dit jaar al een regierol kreeg, de verantwoordelijkheid voor het project naar zich toetrekt. "Zo krijg je het vertrouwen terug."

De VVD, gesteund door de PVV, wil dat Huizinga het dossier overdraagt aan minister Camiel Eurlings. Die heeft dat idee al afgewezen. Een motie van wantrouwen hield de oppositie, die in april nog wel zover ging, op zak.

Regeringspartijen

De regeringspartijen vielen Huizinga niet af. D66'er Boris van der Ham merkte op dat de Kamer de verantwoordelijkheid voor de ov-chipkaart juist bij lagere overheden en vervoerders heeft gelegd.

"We moeten hen het laten oplossen, aangejaagd door de staatssecretaris." "De kaart is van de decentrale overheden en de vervoersbedrijven", aldus CDA-Kamerlid Jan Mastwijk.

Noodkreet

Lia Roefs (PvdA) waarschuwde wel dat de "noodkreet" van de consumentenorganisaties "zeer serieus" moet. Er moet volgens haar een veilige kaart komen waarin het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zich kan vinden.

Rotterdam

Huizinga (Verkeer) zei in het debat dat Rotterdam over een paar weken uitsluitsel krijgt of de strippenkaart in de metro verdwijnt en vanaf eind januari alleen de ov-chipkaart als geldig vervoersbewijs mag worden gebruikt.