CAIRO/KHARTOUM - Bandieten die in de woestijn van Zuid-Egypte bijna twintig toeristen en hun begeleiders ontvoerden, zwerven inmiddels rond in het Libische deel van de woestijn. Dit hebben de Sudanese en Egyptische autoriteiten donderdag bericht. De gezondheidstoestand van de gegijzelden zou goed zijn.

De kidnappers brachten de vijf Duitsers, vijf Italianen en een Roemeen samen met hun Egyptische begeleiders eerder deze week naar de Sudanese woestijn in het grensgebied van Egypte en Libië.

Militaire eenheden zijn in de buurt van de groep. Ze ondernemen echter geen reddingsactie om de levens van de gegijzelden niet in gevaar te brengen.

6 miljoen

Duitsland is verantwoordelijk voor het betalen van 6 miljoen euro losgeld aan de kidnappers. Volgens Caïro leidt Duitsland de onderhandelingen via de Duitse echtgenote van een ontvoerde Egyptische touroperator. De vrouw moet het geld brengen, zo eisen de ontvoerders.

Het is de eerste keer dat buitenlandse toeristen in Egypte zijn gegijzeld. Wel zijn er in het verleden geregeld aanslagen gepleegd op buitenlanders. Het ministerie van Toerisme benadrukt dat het om bandieten gaat en niet om terroristen, om te voorkomen dat het toerisme in het Arabische land wordt geschaad.