AMSTERDAM - Zo vertrekt de roeier Theodore Rezvoy uit Oekraïne: vol zelfvertrouwen enenergie. Met als doel: de eerste persoon worden die ooit in z'n eentje deAtlantische oceaan overroeit. Van New York naar Frankrijk. Hij zou over dehachelijke tocht van ruim zesduizend kilometer ongeveer 80 dagen doen. Maarna 8 dagen gaat het al mis.

Bekijk video

Hij wordt aangehouden door de Amerikaansemarine. Zij doorzoeken zijn schip in het kader van 'The War On Terrorism'.De Rus trekt de aandacht van de Amerikanen als hij over zijn radio ommedicijnen vraagt voor een leverkwaal. Aan boord van het Amerikaansemarineschip vinden ze dat verdacht en daarom zetten zij de boot van deroeier letterlijk op z'n kop.

"Ze vroegen me of ik explosieven bij me had of wapens. Ze namenmijn vuurpijlen in beslag en ook mijn zakmes. Ze pakten het allemaal af."Uiteindelijk is de Amerikaanse marine er toch van overtuigd dat deze mangeen terrorist is.

Maar dan is de recordpoging al verziekt. Zijn boot raaktebeschadigd toen de Amerikanen probeerden hem op hun schip te hijsen. Toen zede boot terug in het water zetten, bleek er apparatuur te ontbreken. Zoalseen apparaatje dat iedere 90 seconden een signaal afgeeft. Dat is nodig omde roeier op te sporen als hij wordt vermist. Rezvoy wordt vervolgens aanland gezet. Zijn boot ter waarde van 100 duizend dollar, drijft nog ergensop zee. Met dank aan de Amerikaanse marine.