AMSTERDAM - Olieconcern Shell heeft woensdagavond in Pernis een fabriek voor de productie van benzine en LPG gesloten. De fabriek kampte met een technisch probleem, waardoor een wit poeder uit de schoorsteen ontsnapte en in de omgeving van Spijkenisse neerdaalde.

Een woordvoerder van Shell heeft dit donderdag gezegd. Het witte poeder (Katalyst) circuleert normaal gesproken in de fabriek om het verwerkingsproces van olie te versnellen. Volgens de woordvoerder is het poeder, dat bestaat uit zand en een kleine hoeveelheid metalen, niet schadelijk voor de gezondheid. Ook de Rotterdamse milieudienst DCMR heeft dit donderdag laten weten.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de fabriek gesloten blijft. Shell is nog bezig met onderzoek.

Bij het opstarten van de fabriek vorig jaar kwam al een hoeveelheid vrij, die groter was dan wat nu de lucht in is gegaan. Toen werd de fabriek niet stilgelegd.

Capaciteit

De bewuste fabriek is goed voor de verwerking van 48.000 vaten olie-equivalent per dag en is een van de veertig fabrieken van de Shell-raffinaderij in Pernis. De totale capaciteit van de raffinaderij bedraagt dagelijks 400.000 vaten.