HELSINKI - Het is waarschijnlijk dat de twee Finse schutters van dinsdag en november vorig jaar, die beiden een bloedbad op een school aanrichtten, contact met elkaar hadden. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De beide daders leken erg op elkaar en deelden veel interesses en gedachtes, stelt het hoofd van het politieonderzoek Jari Neulamieni. Bewijs voor het vermoeden is er nog niet, maar de politie hoopt bevestiging te vinden op de computer van Matti Juhani Saari.

Dat is de student die dinsdag in Kauhajoki negen klasgenoten, een docent en daarna zichzelf doodschoot.

In november vorig jaar opende de 18-jarige Pekka-Eric Auvinen het vuur in een klaslokaal tijdens de les. Hij schoot zeven medeleerlingen en de directrice dood in Jokela.

Handpistool

Beide daders gebruikten een handpistool van het kaliber .22. Saari reisde naar het 300 kilometer verderop gelegen Jokela om zijn wapen te kopen.

Er is slechts één wapenwinkel in Jokela, maar de eigenaar wilde tegen de verslaggever van het Franse persbureau AFP niet zeggen of beide daders klanten van hem waren.

Zwart

Saari droeg zwarte kleren en een skimasker tijdens zijn moordpartij. Hij plaatste een aantal filmpjes op Youtube, waarop hij te zien was tijdens schietoefeningen. Ook liet Saari twee memo's achter, waarin hij schreef dat hij de mensheid en het menselijke ras haatte en dat hij zo veel mogelijk mensen wilde vermoorden.

Ongeveer een jaar geleden kocht Auvinen niet alleen zijn pistool op dezelfde plek, hij plaatste voor zijn daad ook een filmpje op Youtube. Daarop was te zien hoe hij een T-shirt droeg met de tekst: "De mensheid wordt overschat".

Hij had de video de titel 'Jokela High school Massacre --11/7/2007' meegegeven.

Dreigementen

De meest recente schietpartij heeft een flink aantal scholieren en studenten in Finland geïnspireerd tot dreigementen en flauwe grappen. Zeker vijf mensen werden gearresteerd omdat ze ongepaste toespelingen maakten op het door Saari aangerichte bloedbad.