AMSTERDAM - De perikelen rond de geëxplodeerde bunker in Bilthoven hebben de gemeente De Bilt een financiële strop van ruim 330.000 euro opgeleverd. De Bilt is dat bedrag kwijt aan beveiligingskosten, voorlichting en externe advisering en ingediende schadeclaims.

Volgens de gemeente hebben zich 34 bewoners gemeld die schade hebben geleden. In totaal vorderen de gedupeerde Bilthovenaren iets meer dan 33.000 euro. Of de gemeente volledig of gedeeltelijk voor dit bedrag opdraait, hangt af van de vraag wie precies waarvoor verantwoordelijk wordt gesteld.

In juli van dit jaar ging het gecontroleerd opblazen van de commandobunker uit de jaren vijftig mis toen het puin niet naar binnen maar omhoog schoot. Tientallen huizen en auto's in de omgeving raakten beschadigd. De gemeente heeft het schadebedrag van de gedupeerden wel voorgeschoten.

Ontploffing

Na de ontploffing, waarvan de omwonenden niet op de hoogte waren gebracht, bleken enkele explosieven nog intact. De afgelopen maanden zijn deze voorzichtig uit de bunker verwijderd.

Op 8 oktober vergadert de gemeenteraad over de gang van zaken rond de bunker. Wanneer duidelijk wordt wie precies verantwoordelijk is voor welke schade kon de gemeente nog niet zeggen.