AMSTERDAM - De Thaise oud-premier Samak Sundaravej is donderdag ook in hoger beroep tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens smaad. Toen de rechter uitspraak deed schrok Samak zo, dat hij zijn evenwicht verloor.

Twee rechtbankmedewerkers voorkwamen dat hij viel door hem vast te pakken. Samak vecht de uitspraak aan bij het hooggerechtshof, zei zijn advocaat.

Samak werd vorig jaar veroordeeld wegens het belasteren van een voormalige loco-burgemeester van de hoofdstad Bangkok. Hij zou dat begin 2006 hebben gedaan in een televisietalkshow. Samak, die bekendstaat om zijn scherpe tong, is al drie keer eerder veroordeeld wegens laster. De vorige keren kreeg hij steeds een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Televisiekok

Een rechter bepaalde eerder deze maand dat Samak moest aftreden als premier, omdat hij aan het begin van zijn premierschap in strijd met de grondwet had bijverdiend als televisiekok. Tegenstanders van Samak demonstreerden toen al weken voor het aftreden van de premier, niet vanwege zijn activiteiten als tv-kok, maar omdat hij een stroman zou zijn van Taksin Shinawatra. Taksin werd in 2006 door het leger afgezet als premier en wordt vervolgd op verdenking van corruptie.