AMSTERDAM - Een militaire aanklager in Guantanamo is opgestapt, naar zijn zeggen vanwege ethische meningsverschillen met zijn meerderen.

Volgens de aanklager, Darrel Vandeveld, houden zijn meerderen bewijsmateriaal achter dat een jonge Afghaanse gevangene kan vrijpleiten van oorlogsmisdaden.

Vandeveld zegt dat in een verklaring ter ondersteuning van een verzoek van de advocaten van de Afghaan om de beschuldigingen aan het adres van hun cliënt niet ontvankelijk te verklaren. Het persbureau Associated Press kreeg woensdag een kopie van de verklaring in handen.

Tribunaal

De hoofdaanklager van het tribunaal dat Guantanamo-gevangenen berecht, Lawrence Morris, ontkent dat er bewijs wordt achtergehouden en zegt dat Vandeveld tegen hem heeft gezegd dat hij om persoonlijke redenen is opgestapt.

De Afghaan, Mohammed Jawad, werd in zijn land opgepakt toen hij 16 of 17 was. Hij zou in december 2002 een granaat hebben gegooid, waardoor twee Amerikaanse soldaten en hun tolk gewond raakten. Zijn proces begint in december en hij kan tot levenslang worden veroordeeld.