DEN HAAG - Groene stroom wordt duurder. Huishoudens en bedrijven moeten vanaf volgend ook ecotax gaan betalen, de milieuheffing op energieverbruik. Tijdens de VN top in Johannesburg zei staatssecretaris Van Geel (Milieu) zaterdag echter dat hij vasthoudt aan het streven om in 2010 5 procent duurzame energie te hebben. Met subsidieregelingen voor de productie en distributie van schone energie kan dit alsnog worden gehaald.

Van Geel gaf toe dat "er hier en daar wat gaten worden geschoten in de doelstellingen", maar hij maakt zich in Johannesburg sterk voor de doelstelling van 15 procent duurzame energie wereldwijd in 2015. Maar de doelstelling voor duurzame energie staat in het regeerakkoord, net als de klimaatafspraken van het Kyoto-protocol. Daar houdt de regering zich dus aan, aldus Van Geel. Vrijdag is er echter al van diverse kanten is woedend gereageerd.

Grootverbruikers

Tot nu toe is stroom die onder meer is opgewekt door zonne- en windenergie vrijgesteld van ecotax. Consumenten raken nu de helft van de vrijstelling kwijt en moeten 3 eurocent per kilowattuur gaan betalen. De Consumentenbond schat dat zij jaarlijks minstens 100 euro meer moeten betalen. Ook voor bedrijven wordt de vrijstelling voor de helft geschrapt. Grootverbuikers (meer dan 10.000 kilowatt) behouden echter hun voordeel en worden helemaal niet voor ecotax aangeslagen.

Import

Aanleiding om in te grijpen is voor het kabinet dat 80 procent van de groene stroom in Nederland wordt geïmporteerd. Het zijn dus vooral buitenlandse bedrijven die ervan profiteren dat groene stroom in Nederland fiscaal voordelig is. Tegelijkertijd stagneert de productie van de milieuvriendelijke stroom in Nederland.

'Slechte maatregel'

Tweede-Kamerlid Crone (PvdA) reageerde vrijdag bijzonder boos. "Milieuvriendelijk gedrag wordt gestraft en milieuonvriendelijk gedrag beloond. Dat kan niet." Ook de Consumentenbond en Greenpeace zijn kwaad. "Een zeer slechte maatregel," zei een woordvoerster van Greenpeace.