EINDHOVEN - De A2 bij Eindhoven is dinsdagmorgen rond 10.00 uur voor alle verkeer in beide richtingen opengesteld. De snelweg was vanaf maandagmiddag versperd nadat de cabine van een tankwagen met lpg in brand was gevlogen. Het overpompen van 15.000 kilo lpg uit de verongelukte tankwagen, duurde tot dinsdagmorgen.

Omdat de A2 tijdens de ochtendspits nog in beide richtingen was afgesloten voor alle verkeer, ontstond dinsdagmorgen in Eindhoven opnieuw een verkeerschaos. Het gebied waaruit maandag iedereen is geëvacueerd, was op dat moment al wel vrijgegeven.

Dat betekende onder meer dat de bedrijven, winkels en kantoren weer open konden. Ook de bewoners van enkele huizen mochten terug. Sommige van hen hebben de nacht in een hotel doorgebracht.

Chauffeur

Bij het ongeval is de chauffeur van de tankwagen om het leven gekomen. De cabine van het voertuig brandde helemaal uit, net als drie auto's die er achter reden. De brandweer wist te voorkomen dat de lading lpg ontplofte.

Was dat wel gebeurt, dan zou volgens deskundigen een vuurbol zijn ontstaan met een diameter van 100 meter en een hoogte van 150 meter. Die vuurzee zou alles in de directe omgeving hebben verwoest, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Overpompen

Het wrak van de tankauto is ongeveer 150 meter versleept voordat met het overpompen is begonnen. Voordat de brandweer daarmee kon beginnen, moest eerst een aantal noodleidingen worden aangelegd. De oorspronkelijke leidingen op de tankauto waren namelijk zwaar beschadigd.

Rijkswaterstaat heeft de vernielde vangrail vervangen. Het wegdek moet nog worden gerepareerd, maar dat kan op een later tijdstip. Op de A2 worden momenteel spitsstroken aangelegd. Daardoor zijn de rijstroken versmald en geldt een maximum snelheid van 90 kilometer per uur.

vier ernstige ongelukken

De afgelopen twee weken hebben zich rond Eindhoven vier ernstige ongelukken voorgedaan, waarbij in totaal twee doden en enkele gewonden zijn gevallen. Eerder was bij een ongeluk een tankwagen met methanol betrokken. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen nauwelijks mogelijk.

De oorzaak van het ongeval is nog steeds niet duidelijk, aldus een woordvoerder van de politie. De identiteit van de omgekomen chauffeur is nog niet definitief vastgesteld. Daarom doet de politie daarover geen mededelingen.