ATHENE - De Griekse autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in Attica, de regio waarin de hoofdstad Athene ligt. Daardoor komen snel middelen vrij om de overlast als gevolg van de zware sneeuwval te bestrijden. Bovendien kunnen de strijdkrachten worden ingeschakeld.

Voor het eerst sinds 1992 liggen de straten en de monumenten uit de Griekese oudheid, zoals de Akropolis, onder een laag van bijna tien centimeter sneeuw. Waarschijnlijk neemt de overlast nog toe. Het sneeuwde zaterdagochtend flink.

Luchthaven

De nieuwe luchthaven van Athene, ongeveer twintig kilometer ten oosten van het stadscentrum, is gesloten. Op de weg naar het vliegveld kan nauwelijks worden gereden. Auto's met sneeuwkettingen schieten inzittenden van gestrande wagens te hulp.

Op de snelweg tussen Athene en Thessaloniki zaten honderden automobilisten meer dan twintig uur vast. Veerboten konden door een zware storm niet uitvaren.

Zonder sneeuwkettingen was het vrijwel onmogelijk de belangrijkste wegen van Athene te berijden. Stadsbussen bleven steken en verscheidene stations van de metro zijn gesloten. De Atheners lijken zich met de sneeuw nauwelijks raad te weten.

Beenbreuken

Met bezems en tuinslangen gaan zij de witte substantie te lijf en zij lijken verbaasd als vervolgens voor hun huis de weg spiegelplad wordt. Ziekenhuizen krijgen veel arm- of beenbreuken te behandelen.

Turkije

In Turkije heeft het winterweer vier mensen het leven gekost. Zeven anderen worden vermist. In de stad Mersin aan de Middellandse Zee vroor een veertigjarige man dood. In Adana overleed een -jarige man en in Istanbul stierven twee personen. Op de luchthaven van Istanbul werden wegens sneeuwstormen achttien internationale vluchten afgelast.

Geïsoleerd

Vele dorpen zijn door de sneeuw van de buitenwereld afgesloten. De autoriteiten raden de Turken aan hun huis niet te verlaten, als dat niet echt noodzakelijk is.

Italië

In Venetië dreigt de lagune voor het eerst in zestien jaar dicht te vriezen. Oorzaak is de voor de stad ongewone minimumtemperatuur van zeven graden onder nul. Kleine boten buiten het stadscentrum zijn door het ijs ingesloten. Terwijl in de bergen van Zuid-Italië sneeuw ligt, gebruiken wintersportplaatsen in het noorden het sneeuwkanon om de vakantiegangers te helpen.

Tirol

In veel plaatsen in Alto Adige, het vroegere Zuid-Tirol, en in het dal van Aosta is het weliswaar erg koud, maar heeft het deze winter amper gesneeuwd. Door de droogte zijn in de noordelijke regio's Lombardije en Piemonte zelfs bosbranden uitgebroken.