AMSTERDAM - Het CDA wil dat minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings onderzoek gaat doen naar de mogelijkheden van een apparaatje in de auto dat asociaal weggedrag registreert.

Dat zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe maandag in De Telegraaf. "Net als het alcoholslot voor alcoholisten wil ik een beperkende maatregel voor notoire wetsovertreders, die zich niets aantrekken van de boetes die zij krijgen."

Volgens De Rouwe staat de techniek om een dergelijk systeem te koppelen aan een navigatiesysteem al in de steigers.

Opties

Bij herhaaldelijk asociaal weggedrag zijn er volgens De Rouwe twee opties. Of het systeem zorgt ervoor dat de auto zichzelf uitschakelt, zoals bij het alcoholslot. De andere optie is dat het systeem na een tijdje wordt uitgelezen door de politie.

"Snelheidsbegrenzers via satelliet per wegvak bestaan al. Ook het registreren van bumperkleven en door het rode licht rijden moet straks lukken", aldus De Rouwe.

In het gareel

De ASO-box moet ervoor zorgen dat bestuurders zich bewust worden van het feit dat er op hen wordt gelet. Volgens psychologen moet die mentale dwang de asociale rijders in het gareel houden.

Het verzoek om onderzoek te doen naar het systeem wordt gesteund door coalitiepartner PvdA.