SCHIPHOL - Justitie laat Nederlandse drugskoeriers op Schiphol met maximaal een kilo cocaïne op zak lopen als gevolg van het cellentekort. Ze worden met een dagvaarding heengezonden. Maanden later moeten ze dan voor de rechter verschijnen, maar dan blijken veel criminelen al te zijn gevlogen.

Dit meldde vrijdag het RTL Nieuws dat een brief in handen heeft van de Haarlemse hoofdofficier H. Wooldrik. De brief is gericht aan de top van het Openbaar Ministerie, het college van procureurs-generaal. Daarin stelt Wooldrik voor om ook niet-Nederlandse drugskoeriers met een dagvaarding heen te zenden. "Hierdoor wordt de druk op de huizen van bewaring enigszins verlicht", aldus Wooldrik.

Als voorwaarde stelt hij dat de cellencapaciteit van de Koninklijke Marechaussee op of rond de luchthaven wordt vergroot met een mobiel cellencomplex van ongeveer veertig cellen. In de Tweede Kamer is in december vorig jaar al gesproken over het heenzenden van criminelen en wat voor maatregelen er moeten worden genomen. Minister Korthals van Justitie stelde toen dat Justitie zoekt naar noodgevangenissen op tijdelijke locaties.

Op de middellange termijn moet voor het probleem op Schiphol volgens Wooldrik een plan van aanpak worden ontwikkeld waarbij de aandacht ligt op de organisaties en ronselaars achter de verdovende middelen. De oplossingen die al zijn aangekondigd, zoals de komst van een rechtbank en huis van bewaring op de luchthaven, hebben pas effect over drie à vier jaar, zegt hij.

Cellentekort

Ondertussen moet het zogeheten Schipholteam, dat de cokesmokkelaars opspoort, terughoudend zijn in het oppakken van smokkelaars vanwege het tekort aan cellen, stelt de hoofdofficier in zijn brief. Eerder dit jaar werden tijdens een speciale actie gedurende anderhalve week tachtig bolletjesslikkers aangehouden en veroordeeld. Het effect was echter van korte duur, want een week na de actie leek het aantal slikkers weer op het oude niveau, staat in de brief.

Ook al spraken fracties al eerder hun onvrede uit over de gevolgen van het cellentekort, de grote partijen willen opnieuw uitleg van minister Korthals over de situatie op Schiphol. Het CDA vraagt een spoeddebat aan nog tijdens het reces. De PvdA zegt bij monde van G. van Oven dat "van zo'n drugsbeleid een weinig afschrikwekkende werking uitgaat". Ook A. Nicolai (VVD) en T. de Graaf (D66) zijn verbolgen over de zaak.