AMSTERDAM - Terwijl politici en opiniemakers zich nog afvragen of het Suikerfeest een nationale feestdag moet worden, hebben veel scholen zich al aangepast aan de behoeften van moslimleerlingen.

Een aantal openbare scholen met veel kinderen met een islamitische achtergrond is gesloten tijdens de afsluiting van de vastenmaand ramadan. Die valt dit jaar op of rond 1 oktober.

Het Calvijn met Junior College in Amsterdam-West is twee dagen dicht en het Huygens College in de hoofdstad een dag. Leraren van deze vmbo-scholen moeten wel komen. "Zij hebben een studiedag", aldus een woordvoerder van de Amarantis Onderwijsgroep, waaronder beide instellingen vallen.

Vakantie

De scholen compenseren de 'vakantie' wel. Zo begint het studiejaar op het Calvijn met Junior College twee dagen eerder. De zegsman benadrukt dat dit volgens de leerplichtwet mag. Ook het Carré College Rotterdam (vmbo en mbo) geeft alle leerlingen een dag bijzonder verlof. Een groep islamitische kinderen organiseert bovendien een eigen iftarmaaltijd. "Dergelijk initiatieven ondersteunen we natuurlijk van harte", zegt een woordvoerder.

Pinksterdag

De meeste islamitische scholen zijn eveneens dicht tijdens het Suikerfeest. Het Islamitisch College Amsterdam sluit drie dagen de deuren. Ook de leerlingen van deze school voor voortgezet onderwijs hebben dan op andere dagen les, bijvoorbeeld op 5 mei en Tweede Pinksterdag.

Op de Aboeda'oedschool in Utrecht zitten jongens en meisjes van verschillende etnische achtergronden. "Kinderen mogen een vrije dag opnemen, maar omdat ze dan op verschillende dagen niet aanwezig zouden zijn, kunnen we die week geen volwaardig onderwijs aanbieden. Daarom hebben wij de herfstvakantie een week naar voren verplaatst", zegt Hoessein Nanhekhan van de basisschool.

Evenement

Veel openbare onderwijsinstellingen met moslimleerlingen blijven open, maar passen zich wel aan het Suikerfeest aan. Kinderen van Basisschool De Voorsprong in de Haagse Schilderswijk kunnen een dag verlof krijgen. Jongens en meisjes die het religieuze evenement niet vieren, hebben wel les.

De Esprit Scholengroep in Amsterdam heeft vier onderwijsinstellingen met een groot aantal moslimleerlingen. Ook die kunnen een dag vrij krijgen, mits ze dat van tevoren aanvragen. Tijdens het feest zijn er bovendien geen proefwerken. Die moeten veel kinderen anders inhalen."Waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan het is?", vraagt een woordvoerder zich af.