UTRECHT - De medisch specialisten in de academische ziekenhuizen voeren vanaf maandag opnieuw actie voor een betere betaling. Zij weigeren mee te werken aan de registratie van een aantal medische handelingen. Patiënten zullen er niets van merken.

De specialisten in de acht academische ziekenhuizen verdienen een stuk minder dan hun collega's in algemene ziekenhuizen. Begin dit jaar bereikten de specialisten en de Vereniging van Academische Ziekenhuizen wel een principeakkoord over een loonsverhoging, maar voorwaarde was wel dat de overheid daarvoor geld beschikbaar zou stellen.

Dat is niet gebeurd. De actie is ook een signaal aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid, aldus een woordvoerder van de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD).

Actiebereidheid groot

Naar zijn zeggen is de actiebereidheid groot. Als de administratieve actie niets oplevert, zijn actievormen die de patiëntenzorg wel raken, niet uitgesloten. Verleden jaar al draaiden de specialisten een paar maal zondagsdiensten om betere betaling af te dwingen.

De LAD wijst erop dat het niet alleen om inkomen gaat. Het gevaar bestaat dat de academische ziekenhuizen hun medisch specialisten niet meer kunnen vasthouden.

De registratie van medische handelingen, waaraan de specialisten voorlopig niet meer meewerken, is nodig om een nieuw bekostigingssysteem te kunnen invoeren. In dit nieuwe systeem, dat de overheid op 1 januari wil invoeren, zijn vaste prijzen aan bepaalde handelingen gekoppeld. De registratie moet daarvoor informatie opleveren.