GRONINGEN - De politie heeft maandagmorgen de hoofdbewoner aangehouden van de woning aan de West-Indische kade in Groningen waar zondagavond bij een korte brand drie kinderen, twee van twee jaar oud en een van drie jaar, om het leven kwamen. Hij wordt verdacht van brandstichting.

De 51-jarige man werd gearresteerd nadat uit de eerste verhoren van hem en de moeders van de omgekomen kinderen en waarnemingen van politiemensen meerdere tegenstrijdigheden waren gebleken. De verdachte is ingesloten.

De kinderen zijn op bed gevonden, aldus een woordvoerder van de brandweer maandagochtend. De brand, die gepaard ging met hevige rookontwikkeling, woedde alleen in de slaapkamer van de flat. De kinderen zijn van twee moeders, die zussen van elkaar zijn. Op het moment van de brand waren ze niet thuis. Toen de brandweer ter plekke was, kwamen ze eraan lopen. Zij zijn opgevangen door hulpverleners van de GGD.

Tegen middernacht kwam de melding bij de brandweer binnen. Vlak voor brandweerlieden de woningen binnen wilden gaan, deed zich een explosie voor die de voordeur ontzette.