KEULEN - Een bijeenkomst van uiterst rechtse activisten in het centrum van Keulen is zaterdag op de valreep door de politie verboden. Een politiewoordvoerder zei dat de veiligheid in de stad voorgaat.

De plaatselijke partij Pro Köln wilde zaterdagmiddag een anti-islamiseringscongres houden. Daarvoor nodigde de partij gelijkgezinden uit verschillende landen uit.

De politie houdt daarom zaterdag ook de Nederlandse en Belgische grens ten westen van Keulen in de gaten.

Opstootjes

Vrijdag kwam het al tot opstootjes waarbij extreemlinkse en 'autonome' betogers die tegen het congres ageerden, slaags raakten met rechtse bezoekers van het congres.

Pro Köln stelt dat er moet worden opgetreden tegen de oprukkende islam die de westerse en christelijke cultuur van Europa zou bedreigen.

Moskee

De groep is bijvoorbeeld fel tegenstander van de voorgenomen bouw van een grote moskee in Keulen.

Het kolossale gebedshuis krijgt twee minaretten van 55 meter hoog. Er wonen zeker 120.000 islamieten in Keulen.

Betogers

Zaterdagmorgen kwamen duizenden betogers in het centrum van de stad bijeen. Ze wilden met blokkades een stokje steken voor Pro Kölns anti-immigratiefestijn op de Keulse Heumarkt.

De christendemocratische burgmeester Fritz Schramma wilde dat kennelijk ook. Hij had zaterdagmorgen in een toespraak tot de tegendemonstranten geen erg hoge dunk van de bezoekers van de happening van Pro Köln.

Rascisten

Hij noemde ze een verzameling "bruine (nazi-) Biedermänner (bekrompen types) die in werkelijkheid brandstichters en rascisten in confectiepak zijn. Deze vermolmde kliek van het eurofascisme (..) roep ik toe: Daar is de deur, eruit eruit!"