AMSTERDAM - De vulkaan op het Caribisch eiland Montserrat, die de Britse kolonie in 1997grotendeels verwoestte, is weer actief. De enorme aswolken uit de SoufriereHills-vulkaan maakte vluchten naar veel van de bovenwindse eilanden in hetCaribisch gebied onmogelijk en bedekte een aantal van hen, waaronder hetNederlandse deel van St. Maarten, onder een dikke laag as.

Klik hier voor de Montserrat Vulcano Observatory.

Een deel van de top van de vulkaan stortte zaterdagnacht in, waardoor eenlawine van modder, as en stenen naar beneden kwam en een aantal leegstaandehuizen bedolf. Takken van bomen braken af door het gewicht van de as. Eén manzou omgekomen zijn bij een ongeluk met zijn auto, dat volgens de politie wasveroorzaakt door slecht zicht.

De vulkaan kwam tot leven in 1995 en verwoestte twee jaar later het zuidelijkdeel van het eiland, inclusief de hoofdstad Plymouth. Montserrat was ooit eenpopulaire vakantiebestemming en het had een relatief succesvollelandbouwsector. Maar de vulkanische as heeft de grond vervuild en toeristenkiezen bezoeken liever een Caribisch eiland zonder vulkaan.