GRONINGEN - Drie jonge kinderen zijn zondagavond bij een korte felle brand in een flatwoning in Groningen om het leven gekomen. De kinderen zijn op bed gevonden, aldus een woordvoerder van de brandweer maandagochtend. De brand, die gepaard ging met hevige rookontwikkeling, woedde alleen in de slaapkamer van de flat aan de West-Indische kade.

Twee van de slachtoffertjes waren twee jaar oud, de derde was drie. De zegsman wist niet of het om jongens en/of meisjes ging. De kinderen zijn van twee moeders, die zussen van elkaar zijn. Op het moment van de brand waren ze niet thuis. Toen de brandweer ter plekke was, kwamen ze eraan lopen. Zij zijn opgevangen door hulpverleners van de GGD.

Om 23.49 uur kwam de melding bij de brandweer binnen. Vlak voor brandweerlieden de woningen binnen wilden gaan, deed zich een explosie voor die de voordeur ontzette.

Over de oorzaak van de brand kon de woordvoerder nog niets meedelen. Later maandag gaat de brandweer verder met het onderzoek. Een jaar geleden kwamen van een gezin in Roermond zes van de zeven kinderen om het leven bij een brand in hun huis. De vader had de brand gesticht. De moeder en een dochter overleefden de vlammen.

In 2000 vonden bij een brand in een woning in Groesbeek zes kinderen de dood. De oorzaak van de brand kon niet meer worden achterhaald, omdat vrijwel niets van de woning was overgebleven.