DEN HAAG - De Marokkaanse agent die is ontslagen omdat hij zou spioneren voor de geheime dienst van Marokko raakt mogelijk zijn Nederlandse paspoort kwijt. Uit het strafrechtelijk onderzoek naar de man moet blijken of zijn staatsburgerschap kan worden ingetrokken wegens delicten tegen de staatsveiligheid.

Dat heeft het kabinet donderdag geschreven in antwoord op vragen die woensdag in de Tweede Kamer waren gesteld tijdens de algemene beschouwingen. De Rijksrecherche is betrokken bij het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

De zaak rond de agent kwam aan het rollen nadat de inlichtingendienst AIVD dit voorjaar een tip had gekregen dat de man politie-informatie zou doorspelen aan de geheime dienst van zijn vaderland.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft de Marokkaanse autoriteiten laten weten niet gediend te zijn van de "bijzonder kwalijke" praktijken die naar buiten kwamen over de agent.

Naar aanleiding van de klacht heeft Marokko twee diplomaten teruggeroepen uit Nederland. Verhagen gaat er van uit dat Marokko zich voortaan "zal onthouden van dit soort praktijken". Verhagen neemt de kwestie "bijzonder hoog" op.

De zaak over de Marokkaanse agent kwam aan het rollen nadat de inlichtingendienst AIVD dit voorjaar een tip had gekregen dat de man politie-informatie zou doorspelen aan de geheime dienst van zijn vaderland.

Niet speculeren

Verhagen wil er niet op vooruitlopen wat deze kwestie kan betekenen voor de relatie tussen Nederland en Marokko. "Ik wil niet speculeren of voeding geven aan allerlei verhalen." Hij verwees naar een brief waar de Tweede Kamer om heeft gevraagd.

De minister wilde ook niet ingaan op uitlatingen van het PvdA-gemeenteraadslid Fouad El Haji in televisieprogramma Pauw & Witteman woensdag. Die sprak over ronselpraktijken van de Marokkaanse geheime dienst en zei dat een Kamerlid ook benaderd was. De Kamer heeft ook daarover opheldering gevraagd.