ROTTERDAM - De Rijksrecherche begint een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke strafbare feiten die zijn gepleegd door de Marokkaanse agent die is ontslagen omdat hij zou spioneren voor de geheime dienst van Marokko.

Het onderzoek richt zich op mogelijke strafbare feiten die door hem zijn gepleegd. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam woensdag gezegd.

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond, waar de brigadier werkte, gaf deze week aan dat het strafontslag volgde op een disciplinair onderzoek. Ook zei hij dat het OM geen vervolging heeft ingesteld.

De zaak kwam aan het rollen nadat de inlichtingendienst AIVD dit voorjaar een tip had gekregen dat de Marokkaanse agent politie-informatie zou doorspelen aan de geheime dienst van zijn vaderland.

Rijksrecherche

De Rijksrecherche, die onder verantwoordelijkheid van de top van het OM valt, neemt de handel en wandel van de man nu onder de loep. De rol van politie en justitie zal daarbij niet worden onderzocht.

PVV-leider Geert Wilders wond zich woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer op over de zaak. Hij vindt het onaanvaardbaar dat de ontslagen agent, die een dubbele nationaliteit heeft, niet wordt vervolgd en inmiddels een kantoorbaan heeft bij Rotterdam Airport.

Volgens Wilders moet Nederland de man denaturaliseren en het land uitzetten. ,,Ik kan het niet uitleggen dat hij niet voor de rechter komt en niet wordt uitgezet'', zei Wilders.

Verlof

Een woordvoerster van Rotterdam Airport meldde dat de man inmiddels buitengewoon verlof heeft gekregen. Daarbij benadrukte zij dat Rotterdam Airport niet vooruitloopt op een eventuele uitslag van het onderzoek of eigen rechter speelt, maar dat het belangrijk voor de luchthaven en zijn medewerkers is dat er rust in het dossier is.