BRUSSEL - De Belgische koning Albert heeft zaterdagmiddag de nieuwe regering van premier Verhofstadt geïnstalleerd. Tot het laatste moment hebben de coalitiepartners, socialisten en liberalen uit Vlaanderen en Wallonië, gesteggeld over de verdeling van de portefeuilles. Eerder deze week zetten ze hun handtekening onder het regeerakkoord.

Zonder Verhofstadt mee te tellen heeft de regering veertien ministers, evenveel Vlamingen als Franstaligen. Er zijn vijf vrouwelijke ministers, veelal nieuwkomers.

Vertrouwen

De omstreden minister voor Buitenlandse Zaken Louis Michel blijft op zijn post. Ook minister van Financiën Didier Reynders mag blijven. Opmerkelijk is dat de oud-minister van Justitie Marc Verwilghen, die het vertrouwen moest herstellen na de zaak-Dutroux maar slechts ten dele is geslaagd met zijn hervormingen, van zijn portefeuille is gehaald. Hij gaat naar Ontwikkelingshulp.

Franstaligen

De grootste Vlaamse oppositiepartij CD&V klaagde meteen al dat Vlaanderen veel heeft toegegeven bij de verdeling van de ministersposten, nadat de Franstaligen in het regeerakkoord er ook al goed uitgesprongen zijn. De belangrijke posten Justitie en Sociale Zaken die in handen waren van een Vlaming, gaan naar de Parti Socialiste. Justitie gaat naar Laurette Onkelinx, uit de linkervleugel van de PS, en Sociale Zaken naar nieuwkomer Rudy Demotte.

De onderhandelaars hebben ook afgesproken dat België bij de nieuwe Europese Commissie die volgend jaar wordt geïnstalleerd, een Franstalige socialist kandidaat stelt. Dat betekent dat de huidige Belgische commissaris Busquin, die nu de lichte portefeuille Wetenschapsbeleid heeft, zou kunnen blijven.