LEEUWARDEN - De politie in Friesland doet onderzoek naar professionele vervalsingen van biljetten van 100 euro. Deze week heeft de politie in Leeuwarden vier mannen uit Litouwen aangehouden die 4000 euro aan valse biljetten bij zich hadden.

Een politiewoordvoerder stelde zaterdag dat de biljetten nauwelijks van de echte zijn te onderscheiden. "Zelfs een UV-lamp in de supermarkt kan niet aantonen of de biljetten vals zijn", aldus de woordvoerder zaterdag.

De mannen van 22 en 23 jaar hebben het valse geld in elk geval bij twee zaken in Dokkum en drie in Leeuwarden aangeboden. In een supermarkt in Leeuwarden vond het personeel het biljet van 100 euro vreemd aanvoelen. Het ging er voor de zekerheid mee naar de bank. Hier bleek het inderdaad om vals geld te gaan van goede kwaliteit. Omdat een caissière van de supermarkt het kenteken van de auto van de mannen had genoteerd, kon de politie hen even later al aanhouden.

De politie is bezig met een inventarisatie, bij welke winkels de verdachten nog meer zijn geweest. Ook wordt onderzocht of de groep zelfstandig werkt of deel uitmaakt van een bende. De verdachten zitten nog steeds vast.

Deze week doken ook valse biljetten van 100 euro op in Woerden en Mijdrecht. In de eerste plaats werden een 21-jarige Duitser en een 23-jarige man uit Lelystad aangehouden die in het bezit waren van een stapeltje goed nagemaakte briefjes. In april werden op verscheidene plaatsen in Nederland nagemaakte biljetten van 200 euro ontdekt. Ook deze briefjes waren, zelfs met behulp van ultraviolet licht, nauwelijks van echt te onderscheiden.

Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) erkent dat er steeds vaker goed gelijkende vervalsingen van euro's opduiken. "De euro is nu al een tijdje op de markt zodat mensen die zich bezig houden met valsemunterij, hier steeds bekwamer in worden", aldus een woordvoerder. "Maar het gaat beslist niet om verontrustende hoeveelheden. Vóór de invoering van de euro was er meer nagemaakt geld van EU-lidstaten in omloop dan nu het geval is."