JAKARTA - De Indonesische douane heeft vrijdag een twintigjarige Nederlandse vrouw aangehouden die geprobeerd zou hebben bijna 4900 xtc-pillen het land in te smokkelen. De vrouw arriveerde op de luchthaven van Jakarta vanuit Amsterdam. Dit meldde de Indonesische krant Koran Tempo zaterdag.

De vrouw zou hebben geweigerd haar bagage te laten controleren. Zij vertelde volgens de krant aan de douane dat zij alleen kleding en rijst bij zich had. In haar koffer vond de politie de xtc-pillen, die in carbonpapier waren verpakt.

In mei nam de Indonesische douane meer dan 39.000 xtc-pillen in beslag, die door een werknemer van de nationale luchtvaartmaatschappij Garuda het land in waren gesmokkeld op een vlucht vanuit Amsterdam. De pillen zaten in twee tassen die ten onrechte waren gemerkt als bagage van twee Nederlandse toeristen die vanuit Amsterdam via Jakarta op weg waren naar Medan.

De Indonesische justitie treedt steeds harder op tegen drugssmokkelaars. De straffen worden zwaarder en ook de doodstraf is mogelijk.