RIJSWIJK - De Haagsche Courant heeft bewust het fotografeerverbod op landgoed De Horsten genegeerd. Een verslaggever en fotograaf werden vrijdag gearresteerd bij deze plek in Wassenaar, waar prins Willem-Alexander en prinses Máxima sinds kort woonachtig zijn. De krant wil een proefproces uitlokken.

Het dagblad meent dat het verbod op fotograferen de beroepsuitoefening inperkt en de vrije nieuwsgaring in de weg staat. De hoofdredactie respecteert de privacy van leden van het Koninklijk Huis, maar vindt een fotografeerverbod vanaf de openbare weg een te zwaar middel. De twee arrestanten mochten na kort verhoor het politiebureau van Wassenaar verlaten.

Willem-Alexander en Máxima namen maandag hun intrek in villa De Eikenhorst op buitenplaats De Horsten. Dit jaar haalde het weekblad Privé zich een proces op de hals door drie afleveringen lang foto's van het - nog niet gereedgekomen - interieur te plaatsen.

Verordening

De gemeenteraad van Wassenaar stemde begin deze maand in met een verbod op fotograferen en filmen door de afrastering die rond De Eikenhorst is aangebracht. Daartoe heeft ze de Algemene Politie Verordening (APV) aangepast. Volgens een politiewoordvoerster zijn de verslaggever en de fotograaf gearresteerd, omdat zij deze APV overtraden en niet omdat zij op verboden gebied zijn geweest. Bij de paleizen in Den Haag (Huis ten Bosch, Paleis Noordeinde) en Baarn (Soestdijk) mogen wel van buiten de hekken beeldopnames worden gemaakt.

De Rijksvoorlichtingsdiensten (RVD) wees er in juni op dat de omgeving van De Eikenhorst meer mogelijkheden biedt om de bewoners te fotograferen. Daarnaast staan Willem-Alexander en Máxima buitengewoon in de belangstelling.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) heeft meteen na het bekend worden van de verbodsplannen bij het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar geprotesteerd.