ABU DHABI - Saddam Hussein leeft en bereidt in Irak zijn terugkeer voor. Dat heeft de voormalige Iraakse minister van Informatie Mohammed Saeed al-Sahhaf vrijdag gezegd in een vraaggesprek met het Duitse persbureau DPA.

Al-Sahhaf, die sinds de oorlog in Irak bekend staat als een van 's werelds grootste sprookjesvertellers, zag er gedeprimeerd uit, meldde DPA. Hij zei teleurgesteld te zijn over het einde van het Iraakse regime. "Ik had niet verwacht, en kon me ook niet voorstellen, dat Bagdad zo snel zou vallen", aldus al-Sahhaf, die in de Amerikaanse pers bekend staat als 'Komische Ali'.

Regime

Al-Sahhaf sprak ook over zijn eigen rol binnen het gevallen regime. "Ik voerde slechts instructies en bevelen van de Iraakse leiding uit", verklaarde hij. Volgens de oud-bewindsman was hij slechts een marionet, en lag de eigenlijke macht in Irak bij de top van de Baathpartij.

Al-Sahhaf droomt naar eigen zeggen van een terugkeer naar Irak "als de politieke, maatschappelijke en economische situatie is verbeterd". Hij leeft momenteel in ballingschap in de Verenigde Arabische Emiraten.