DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel wil dat criminelen zelf moeten bewijzen dat hun vermogen legaal is verkregen. Nu moet justitie nog aantonen dat het aangetroffen geld verkregen is door criminele activiteiten.

Maar deze zogenoemde plukze-wetgeving werkt onvoldoende, aldus Van Geel die woensdag tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer met een voorstel komt. Volgens hem kunnen criminelen vaak ook na een veroordeling nog steeds over veel geld blijven beschikken.

Het is in de ogen van Van Geel dan overduidelijk dat de miljoenen euro's niet in de haak zijn, maar ligt het juridisch lastig om dat aan te tonen.

Plukken

Net als in Engeland vindt de CDA'er dan ook dat de bewijslast omgekeerd moet worden. "Laat wapenhandelaars, mensensmokkelaars, uitbuiters, valsemunters en drugsdealers maar zelf bewijzen hoe ze aan dat geld zijn gekomen", aldus Van Geel. Op die manier denkt hij dat het 'plukken' van criminelen veel effectiever wordt. "En dan treffen we criminelen daar waar het echt pijn doet: in hun portemonnee."