ROME - In diverse steden in Italië worden Duitsers deze zomer nog hartelijker ontvangen dan gebruikelijk. Met gratis flessen wijn en bloemen probeert de Italiaanse toeristenbranche hen te lokken. Ondernemers vrezen dat Duitse toeristen hun land links zullen laten liggen omdat Duitse en Italiaanse politici de afgelopen weken herhaaldelijk rollend over straat gingen.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder annuleerde deze week zijn vakantie in Italië nadat de Italiaanse minister van Economische Zaken Stefano Stefani zijn landgenoten had afgeschilderd als "eenvormige supernationalistische blonde mensen, die zich lawaaierig op onze stranden storten" en als "boerend gepeupel". De Italiaanse bewindsman weigerde zich voor zijn uitlatingen te verontschuldigen.

Ondernemers in de toeristenindustrie konden niet zo lachen om Stefani's 'grappen', en hebben het ontslag van de minister geëist. Het 'boerend gepeupel' zorgt in de zomermaanden voor een kwart van hun omzet. Jaarlijks reizen ongeveer tien miljoen Duitse vakantiegangers naar Italië, waar zij meer dan 8 miljard euro uitgeven.

Schröder is niet onder de indruk van het Italiaansecharme-offensief. Voor de Duitse televisiezender ARD noemde hijzijn beslissing om niet in Italië met vakantie te gaan eennoodzakelijke reactie op de anti-Duitse uitingen vanuit Rome. Hijvoegde eraan toe dat hij Stefani, als deze in zijn kabinet hadgezeten, onmiddelijk de laan zou hebben uitgestuurd.