POTI - Russische militairen hebben zaterdag vijf controleposten in het westen van Georgië bij de Zwarte Zee gesloten, de eerste fase van de terugtrekking. Dat heeft het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten.

De Russen verlieten posten in buitenwijken van de strategische havenstad Poti en de nabijgelegen stad Senaki. Volgens getuigen en het Georgische ministerie zijn de Russische militairen naar de afvallige Georgische regio Abchazië gegaan.

Later op de dag werd een Georgische politieagent doodgeschoten in de buurt van deze afvallige regio. Woensdag werd een Georgische politieman doodgeschoten in de buurt van een Russische controlepost in de bufferzone bij de afvallige regio Zuid-Ossetië in Georgie.

Terugtrekking

Rusland zegde maandag toe de bufferzones in Georgië binnen een week te verlaten. Georgië verwelkomde de stap.

Tbilisi hoopt dat de regering in Moskou zich zal houden aan de afspraak om haar troepen op 10 oktober te hebben teruggetrokken van Georgisch grondgebied met uitzondering van de opstandige provincies Zuid-Ossetië en Abchazië.

Frankrijk

De terugtrekking was het resultaat van Franse bemiddeling. Daarbij was afgesproken dat de Russen voor 15 september de stellingen rond Poti zouden verlaten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde op zijn website te verwachten dat de Georgische leiders zich even strikt aan het akkoord zullen houden.

Het Kremlin stuurde zijn troepen vorige maand Georgië binnen nadat dat land Zuid-Ossetië was binnengevallen. Daar wonen veel Osseten met een Russisch paspoort.