HOUSTON - De orkaan Ike heeft zijn eerste slachtoffer in de Verenigde Staten gemaakt. Een man verdronk vrijdagavond in de buurt van de Zuid-Texaanse kuststad Corpus Christi.

Delen van het eiland Galveston voor de kust van Texas zijn onder water gelopen. Op Galveston werden twaalf huizen door brand verwoest.

Door het hoge water kon de brandweer niet uitrukken om het vuur te blussen. Ook in de aan Texas grenzende staat Lousiana veroorzaakt Ike problemen.

In Cameron Parish zijn zeker 1800 huizen en andere panden ondergelopen.

Texas

Meteorologen verwachten dat het oog van de storm, dat nog boven de Golf van Mexico ligt, in de loop van zaterdag over Texas trekt.

Volgens het National Hurricane Center (NHC) in Miami haalt Ike windsnelheden tot 175 kilometer per uur.

Categorie 3

Het orkanencentrum verwacht dat Ike bij het bereiken van de kust van Texas aan kracht kan winnen en een orkaan in de categorie 3 van de schaal van Saffir-Simpson kan worden. Bij die schaal horen windsnelheden tussen de 177 en 208 kilometer per uur.

De autoriteiten vrezen dat Ike voor 11 miljard euro aan schade gaat veroorzaken.

Evacuatie

Functionarissen van de Texaanse metropool Houston hebben inwoners gewaarschuwd niet meer te vluchten voor de orkaan Ike.

Mensen moeten blijven waar ze zijn omdat het niet langer veilig is te vluchten voor de 'monsterstorm'.

Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdagochtend. Het centrum van Houston ligt tachtig kilometer van de kust van de Golf van Mexico.

Ike is met zo'n 960km kilometer doorsnee vrijwel net zo groot geworden als de staat Texas.

Obama

In verband met de orkaan Ike heeft de Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap Barack Obama een optreden zaterdagavond op televisie afgeblazen.

Hij zou verschijnen in het komische programma Saturday Night Live.

Doneren

Dat maakte een woordvoerster van Obama bekend. Op de officiële website van zijn verkiezingscampagne roept Obama op geld te doneren voor de slachtoffers.