DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft de 23-jarige Gouwenaar N.B. vrijdag vrijgesproken van de moord op de Goudse studente Mariëlla de Geus. Het hof is, net als de rechtbank vorig jaar, niet overtuigd van het bewijs dat het Openbaar Ministerie aandroeg.

De Geus werd begin november 2001 dood aangetroffen op een parkeerplaats in het centrum van Gouda. Zij bleek te zijn verkracht en gewurgd. Haar dood maakte in Gouda veel emoties los. Ongeveer .000 mensen liepen mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan de jonge vrouw.

Vingerafdrukken

B.'s betrokkenheid bij de dood van De Geus blijkt volgens het gerechtshof alleen uit zijn eigen verklaringen. De politie heeft geen fysiek bewijs zoals vingerafdrukken of haren gevonden dat erop duidt dat B. de studente heeft vermoord of op de plek van de moord was.

De verklaringen van B. zijn bovendien in tegenspraak met ander bewijs, aldus het rechtscollege. De verdachte bekende bij de politie wel dat hij De Geus tegen het hoofd had geslagen met een baksteen, maar volgens de patholoog was de doodsoorzaak verstikking door wurging. Sperma dat bij sectie op het dode lichaam werd gevonden, bleek niet afkomstig van B. . In Nederland kan een verdachte niet alleen op basis van zijn eigen verklaring worden veroordeeld.

Zwakbegaafde

B.'s advocaat J. Knoester reageerde opgelucht op de uitspraak van het hof. "Ik ben niet echt verrast, maar je weet toch nooit helemaal hoe het gaat lopen." De 23-jarige zwakbegaafde en geesteszieke man, die sinds augustus vorig jaar op vrije voeten is, was niet naar de uitspraak gekomen. De raadsman had hem dat afgeraden. "Als de uitspraak anders was geweest, was hij waarschijnlijk meteen aangehouden en dat was een kermis geworden."

Bij zittingen van de rechtbank en het hof bleek dat B. de spanning niet aankon en zich niet lang kon concentreren. Hij ging in de rechtszaal een paar keer op de grond liggen, gebaarde naar zijn familie op de publieke tribune en onderbrak de rechters.

Familieleden van B. verstoorden enkele keren de rust, onder meer door te gaan schreeuwen toen het OM de eis had uitgesproken. Justitie heeft al een tijdje een tweede verdachte voor de moord op De Geus op het oog. Deze persoon is echter nog niet opgepakt, omdat justitie nog meer onderzoek naar hem moet doen.

Het OM concludeerde dat behalve B. nog iemand iets met de gewelddadige dood van de Goudse te maken moet hebben, omdat sperma dat op haar lichaam is gevonden, niet van B. was.