AMSTERDAM - Astronomen van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA hebben de oudste enmeest afgelegen planeet in het heelal ontdekt. Dat hebben zij donderdag op eenpersconferentie bekendgemaakt. De ontdekking van de planeet kan alle bestaandeopvattingen over de leeftijd en het ontstaan van planeten overhoop gooien.

De gasachtige planeet, die ruim twee keer zo groot is als Jupiter, ontstonddertien miljard jaar geleden en ligt op 5,600 lichtjaren afstand van de aarde.De planeet is daarmee miljarden jaren ouder dan ons zonnestelsel.

Volgens sterrenkundigen is de ontdekking van de planeet, die werd gedaan met deruimtetelescoop Hubble, een openbaring voor de astronomie. De leeftijd van deplaneet duidt erop dat relatief kort na de oerknal, enige miljarden jaren, alplaneten ontstonden. Astronomen hebben de afgelopen jaren al 107 planetenbuiten ons zonnestelsel ontdekt, maar die waren allemaal van dezelfde leeftijdals de zon, zo'n 4,5 miljard jaar oud.

Steinn Sigurdsson, een professor astronomie van de universiteit vanPennsylvania, zei dat het waarschijnlijk is dat er zich in het stelsel, waar deplaneet is ontdekt, ook planeten bevonden met vaste vorm, zoals de aarde enMars. Die planeten hebben volgens Sigurdsson, voor zij in een natuurkundigproces werden vernietigd, ruim tien miljard jaar bestaan, ruim lang genoeg omintelligent leven voort te brengen. Als er inderdaad wezens op de planetenhebben geleefd dan hebben ze de vernietiging zien aankomen, zei Sigurdsson.