WASHINGTON - Blunders van de Amerikaanse regering en Saudische financiële steun voor terroristen zullen worden onthuld in het definitieve Amerikaanse verslag over de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Dat meldde een Amerikaanse parlementariër donderdag nadat hij het rapport, dat binnenkort wordt vrijgegeven, had gelezen.

De Democratische afgevaardigde Tim Roemer beschreef de inhoud als uiterst controversieel. Het publiek zal niet met het complete verslag van een parlementaire onderzoekscommissie kennis kunnen maken, maar alleen met een van geheime informatie gekuiste versie.

Het document komt met nieuwe gegevens over banden tussen de Saudische koninklijke familie, regeringsfunctionarissen en terroristen, aldus een medewerker die betrokken was bij het onderzoek.

Verder zal blijken dat topfunctionarissen van de regering-Bush al in de zomer van 2001 voor een spectaculaire aanval door terroristen van het al-Qaeda-netwerk waren gewaarschuwd. Het rapport van achthonderd pagina's gaat eind deze week naar de drukker en moet een week later verschijnen.