RIJSWIJK - Driekwart van de kiezers in Nederland (74 procent)wil dat Nederland stopt met de steun aan de ontwikkeling van deJoint Strike Fighter (JSF). Zij zijn het eens met D66-leiderDittrich die dat woensdag opperde. Hij wil de honderden miljoeneneuro's die hiermee zijn te besparen, liever in het onderwijssteken. VVD en CDA willen wel doorgaan met de JSF.

Dat blijkt uit een representatieve peiling die onderzoeker M. deHond onder zevenhonderd Nederlanders heeft gehouden voor hetSBS-programma Stem van Nederland.

Degenen die ook met de ontwikkeling van de JSF willen stoppen,bevinden zich onder alle politieke partijen. Van de aanhang van delinkse partijen en D66 is 90 procent het met Dittrich eens. Maarook bij VVD- en de LPF-stemmers ziet 65 procent en bij het CDA 55procent ook liever dat geen geld meer gaat naar de ontwikkeling vanhet vliegtuig.

De JSF is de beoogde opvolger van het gevechtsvliegtuig F-16.Uit een Amerikaans onderzoek bleek deze week dat Nederlandsebedrijven relatief weinig orders binnenhalen in het kader van hetproject.