AMSTERDAM - De brandweer heeft woensdagavond zeven panden aan de Vijzelgracht in Amsterdam ontruimd. De huizen waren aan het verzakken door de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn in de straat.

Dat meldde een woordvoerster van het gemeentelijk projectbureau Noord-Zuidlijn.

In een damwand die is geslagen voor de aanleg van een nieuw metrostation ontstond een lek. Het grondwater stroomde naar binnen, waardoor het niveau ervan onder de gebouwen daalde.

Die verzakten vervolgens. Rond 19.00 uur moesten circa twintig bewoners hun huis uit. Onder hen waren gezinnen met kinderen.

Lek

De werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn waren dinsdag weer van start gegaan nadat ze enkele maanden hadden stilgelegen. In juni waren namelijk ook al vier andere panden in de Vijzelgracht verzakt. Ook toen was de oorzaak een lek in een damwand.

Nachtmerrie

Wethouder Tjeerd Herrema (Noord-Zuidlijn) liet in een reactie weten de gebeurtenissen "een vreselijke nachtmerrie" te vinden. "Dit had niet mogen gebeuren."

Hij kon nog niets over de precieze oorzaak van de verzakking zeggen. De gemeente heeft de bewoners van de panden ondergebracht in hotels.

Woedend

De wethouder moest enkele furieuze bewoners te woord staan. Zij waren onder meer woedend omdat het volgens hen uren duurde voordat iemand van de gemeente zich liet zien.

Ook stelden zij dat het zogenoemde monitoringsysteem dat verzakkingen moet opmerken, net als tijdens het vorige incident niet goed werkte.

Camera's nemen beelden van de panden op, die om de paar uur worden geanalyseerd. Sinds de eerste verzakking werd die analyse vaker uitgevoerd, maar volgens de bewoners slaagde het systeem er dit keer niet in de verzakking op te merken.

Scheuren

Enkele mensen die hun huis uit moesten, zeiden dat hun deuren niet meer sloten en dat er flinke scheuren in de muren ontstonden. Een bewoner had het over een meterslange scheur van een paar centimeter breed.

Het lekken van water was donderdagochtend gestopt. De naastgelegen panden lijken dan ook niet meer te verzakken. Het gat in een diepwand van de nieuwe metroverbinding Noord-Zuidlijn is nog wel open.

Verzakkingen Noord-Zuidlijn