DEN HAAG - Bijna een op de vijf café-eigenaren houdt zich niet aan het rookverbod. Dat blijkt uit cijfers die de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) woensdag heeft bekendgemaakt. De VWA voert controles op het handhaven van het rookverbod uit.

Uit een analyse van de cijfers van de eerste twee maanden dat het rookverbod in de horeca geldt, blijkt dat 17 procent van de café-eigenaren de regels overtreedt.

Door de VWA bezochte restaurants, hotels, lunchrooms en fastfoodrestaurants houden zich bijna wel allemaal (98 procent) aan de regels. De VWA zegt zich daarom meer te gaan richten op het controleren van cafés.

Boetes

Horeca-eigenaren die zich bij een eerste controle niet aan de regels hielden, kregen in eerste instantie een waarschuwing. Bij een tweede inspectie, die vaak enkele weken later plaatsvond, werden wel boetes uitgedeeld. Deze bedragen in eerste instantie 300 euro, maar kunnen oplopen tot 2400 euro per overtreding.

Tot en met 8 september bezochten controleurs van de VWA 5244 horecaondernemingen. In totaal werden 218 waarschuwingen uitgedeeld. Bij een tweede controle blijken veruit de meeste horeca-eigenaren zich aan de regels tehouden.