AMSTERDAM - Het Centraal Station in Amsterdam wordt deze zomer geteisterd door tientallen hotelrunners, mensen die net gearriveerde toeristen een hotel willen aansmeren. "Het is een verschrikkelijk probleem", aldus een woordvoerster van de VVV in Amsterdam donderdag. Ondanks optreden van de politie blijven de hotelrunners terugkomen.

De hotelrunners zijn in het algemeen keurig geklede mannen die toeristen naar een hotel willen brengen. Zij ontvangen dan een commissie van het hotel voor de geleverde gast. "Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie met bonafide hotels", aldus de VVV. De instelling heeft op het Centraal Station twee kantoren waar toeristen een hotel kunnen boeken.

De praktijken zijn strafbaar, maar hotels ontkennen tegenover de VVV dat ze met hotelrunners samenwerken. "Nu het economisch minder gaat en de spoeling minder wordt, zijn er toch hotels die op deze manier kamers proberen kwijt te raken", aldus de woordvoerster. De VVV in Amsterdam vermoedt dat de runners samenwerken met portiers, al ontbreken de bewijzen.

De politie van Amsterdam kent het probleem en kent een groot deel van de mannen die op het stationsplein bivakkeren. "We treden consequent tegen ze op en verbaliseren ze stelselmatig, maar dat weerhoudt ze niet om door te gaan met hun praktijken", aldus een politiewoordvoerder. "Het ontbreekt ons aan de middelen om ze weg te krijgen."

Vorige zomer hadden de toeristenkantoren bij het Centraal Station ook al last van hotelrunners, maar het probleem is volgens de VVV eerder toe- dan afgenomen. Daarbij zijn ze agressiever geworden en opereren ze niet alleen buiten op het stationsplein, maar zelfs binnen in de VVV-kantoren.